Stadgar för Förening för Psykedelisk Terapi
§ 1 Namn och Säte
Föreningens namn är "Förening för Psykedelisk Terapi". Föreningen har sitt säte i Stockholm, Sverige. Föreningens fullständiga adress är c/o Stahre, Strahlenbergsgatan 17, 121 45 Johanneshov. Föreningens organisationsnummer är 802546-7286.
§ 2 Form & Ändamål
Föreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen ska verka för allmännyttiga syften och följa de lagar och regler som finns på området.
Föreningens syfte är att sprida vederhäftig kunskap och främja forskning om psykedelika-assisterad terapi, psykedelisk integration och skademinimering, samt att bidra till etableringen och legitimeringen av en säker användning av dessa behandlingsformer i svensk hälso- och sjukvård. Med psykedelika-assisterad terapi avses användningen av psykedeliska substanser, eller icke-ordinära medvetandetillstånd, med syfte att skapa, förstärka eller stödja en terapeutisk process. Med psykedelisk integration och skademinimering avses terapeutiska insatser där administration av en psykedelisk substans inte är en del av interventionen. Föreningen agerar som ett nätverk för legitimerad vårdpersonal som arbetar med eller planerar att arbeta med psykedelika-assisterad terapi, psykedelisk integration och skademinimering. Detta syfte uppnås genom:
Professionell utveckling: Att erbjuda medlemmarna möjligheter till personlig och professionell utveckling genom att utgöra en tvärprofessionell mötesplats och forum för kollegial handledning för legitimerad personal samt främja samarbeten med andra relevanta organisationer.
Utbilda/fortbilda: Att erbjuda möjligheter till fortbildning och utbildning samt att stärka kunskapen inom hälso- och sjukvård om den terapeutiska användningen av psykedeliska substanser och icke-ordinära medvetandetillstånd.
Påverka: Att öka medvetenheten och kunskapen om den terapeutiska användningen av psykedeliska substanser och icke-ordinära medvetandetillstånd. Att bidra med vetenskapligt och kliniskt relevant stöd för implementering av psykedelika i hälso- och sjukvård samt att folkbilda och utbilda allmänhet, politiska och samhällsorgan om detsamma.
Etik: Att främja etiska och hållbara metoder inom fältet.
Öka tillgänglighet: Att förbättra tillgänglighet och kvalitet av psykedelika-assisterad terapi, psykedelisk integration och skademinimering.
Mångfald & jämställdhet: Att aktivt arbeta för mångfald och jämställdhet inom föreningen liksom inom fältet.
Samarbete: Att bygga ett nätverk för samarbete och diskussion bland hälso- och sjukvårdspersonal samt stödja utbildningar, evenemang och partnerskap inom fältet.
Innovation: Att stimulera utvecklingen av nya behandlingsmetoder och terapeutiska tillvägagångssätt inom fältet.
§ 3 Medlemskap
Medlemskap i "Förening för Psykedelisk Terapi" förutsätter vårdlegitimation, att man studerar till vårdlegitimationsgrundande yrke eller är verksam under hälso- och sjukvårdslagen. Medlemmar har rösträtt på årsmötet.
Medlemmar har tillgång till medlemstjänster som föreningen erbjuder. Medlemskap förutsätter godkännande av och följsamhet till föreningens stadgar.
Medlemsavgiftens storlek beslutas på årsmötet. Förfallna medlemsavgifter hanteras enligt föreningens interna policy.
Styrelsen har rätt att utesluta en medlem om denne bryter mot föreningens stadgar. Skäl för uteslutning kan vara men är ej begränsat till följande: att inte följa fattade beslut, inte betala fastställd föreningsavgift, motarbeta föreningens intressen eller på annat sätt skada föreningen och dess syften. Majoriteten i styrelsen behöver ge sitt medhåll till beslutet att utesluta en medlem ur föreningen. Processen för uteslutning inkluderar rätt för medlemmen att presentera sin sida och en möjlighet att överklaga styrelsens beslut. Innan uteslutning blir aktuellt ska medlemmen i fråga få tillfälle att, inom 14 dagar, yttra sig över de omständigheter som lett till att medlemskapet ifrågasätts.
Hedersmedlemskap kan tilldelas personer som har haft särskild betydelse för föreningens utveckling och fortlevnad. För att bli hedersmedlem krävs godkännande av årsmötet med kvalificerad majoritet.
Medlemmar kan när som helst välja att lämna föreningen genom att meddela styrelsen skriftligen. Inga medlemsavgifter återbetalas vid utträde.
§ 4 Årsmötet
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ och ska hållas under årets första kvartal.
Kallelse till årsmötet ska skickas ut till alla medlemmar senast fyra veckor före mötet. Medlemmar får närvara på årsmötet.
Medlemmar har rätt att lämna in motioner till årsmötet. Alla motioner ska vara styrelsen tillhanda senast två veckor före mötet.
Dagordning och övriga relevanta möteshandlingar ska vara tillgängliga för medlemmarna senast en vecka före årsmötet.
Beslut på årsmötet fattas med enkel majoritet av de närvarande röstberättigade medlemmarna. Varje medlem äger en röst på årsmötet. Rösträtt utövas av medlemmen personligen eller genom ombud. Som ombud tillåts annan medlem. Vid lika röstetal avgör ordförandens röst, utom vid personval då lottning ska tillämpas.
§ 5 Extra Årsmöte
Ett extra årsmöte ska hållas om det begärs av styrelsen, av revisorerna, eller av minst en tredjedel (⅓) av föreningens medlemmar.
Kallelse till ett extra årsmöte ska skickas ut till medlemmarna minst fyra veckor i förväg.
Under det extra årsmötet får endast de frågor som föranlett mötet behandlas.
§ 6 Beslutsformer
Rösträtt vid föreningens möten tillkommer alla medlemmar. Varje medlem har en röst.
Beslut vid föreningens möten fattas med enkel majoritet av de avgivna rösterna, om inte annat särskilt anges i stadgarna.
Omröstning sker normalt genom acklamation (muntligt eller genom handuppräckning). Vid begäran av en medlem ska dock skriftlig omröstning genomföras.
Vid lika röstetal avgör mötesordförandes röst, förutom vid personval där lottning tillämpas.
§ 7 Styrelsen
Styrelsen ska bestå av följande poster som utses av årsmötet genom personval:
Ordförande
Kassör
Minst två och högst sex ordinarie ledamöter
Upp till tre suppleanter
Mandatperioden för styrelsemedlemmarna är ett år, med möjlighet till omval. Till styrelseledamot kan den som är medlem i föreningen väljas.
Styrelsen är beslutsför när antalet ledamöter vid sammanträdet överstiger hälften av alla ledamöter.
Styrelsemedlemmar väljs på årsmötet och valet gäller för tiden fram till slutet av nästa årsmöte. Alla röstberättigade medlemmar kan föreslå kandidater och rösta vid valet.
§ 8 Styrelsens Uppgifter
Styrelsen är föreningens verkställande organ och ansvarar för föreningens övergripande ledning och administration. Styrelsen har till uppgift att företräda föreningen och bevaka dess intressen. Styrelsens uppgifter inkluderar:
Att genomföra beslut fattade på årsmötet.
Att hantera föreningens ekonomi och se till att bokföring och budget följs.
Att planera och genomföra föreningens aktiviteter och evenemang.
Att företräda föreningen utåt och upprätthålla relationer med externa parter.
Styrelsen ska mötas regelbundet, minst en gång per kvartal, eller oftare vid behov. Styrelsen ska vidare sammanträda då antingen ordföranden eller minst två andra ledamöter begär det.
Beslut inom styrelsen fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Protokoll ska föras vid alla styrelsemöten.
§ 9 Firmatecknare
Föreningens firma tecknas av styrelsens ordförande och kassör, var för sig. Detta innebär att antingen ordföranden eller kassören individuellt har befogenhet att utföra juridiska handlingar och ekonomiska transaktioner i föreningens namn.
§ 10 Revisor
För att genomföra revision och granskning av föreningens ekonomi och verksamhet, ska föreningen årligen utse en revisor och eventuell en revisorssuppleant. Dessa utses genom personval på årsmötet. Revisorernas uppgift är att granska styrelsens hantering av föreningens ekonomi och administration och att till årsmötet presentera en revisionsberättelse. Revisionsberättelse ska bestå av resultaträkning, balansräkning och förvaltningsberättelse. Revisor väljs för tiden från ordinarie årsmöte fram tills att nästa årsmöte genomförts. Revisorn har rätt att ta del av föreningens räkenskaper, årsmötesprotokoll och styrelseprotokoll samt övriga handlingar.
§ 11 Valberedning
Föreningen ska ha en valberedning som ansvarar för att förbereda och presentera förslag på kandidater till styrelse och andra förtroendeuppdrag inför årsmötet. Valberedningen består av minst två medlemmar som väljs på årsmötet.
§ 12 Verksamhetsår
Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår ska löpa från 1 januari till 31 december.
§ 13 Stadgeändringar
Ändringar i dessa stadgar kan endast beslutas på årsmöte och kräver godkännande av minst två tredjedelar (⅔) av de avgivna rösterna. Förslag till stadgeändringar ska vara styrelsen tillhanda senast två månader före årsmötet och ska skickas ut tillsammans med kallelse till mötet.
§ 14 Upplösning
Beslut om upplösning av föreningen kan endast tas på två på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ordinarie, med minst två tredjedelars (⅔) majoritet vid båda tillfällena. Vid upplösning av föreningen ska dess tillgångar överföras till en annan organisation eller verksamhet som har liknande syfte som föreningen, enligt beslut av det sista årsmötet.