Psykedeliska Terapiformer

Psykedelika-assisterad terapi

Psykedeliskt assisterad terapi eller psykedelika-assisterad terapi (PAT) är den behandlingsform som för närvarande används i kliniska prövningar. PAT kombinerar medelhöga eller höga doser av psykedeliska substanser vid ett eller flera doseringstillfällen med, typiskt sett, traditionell psykoterapi innan och efter (ibland även under) doseringstillfällena. 

Den psykedeliska substansen administreras i en trygg miljö med närvaro av utbildad personal. Typiskt sett föregås intaget av substansen av förberedande sessioner med terapeuterna samt ett antal integrerande terapisamtal med samma terapeuter efteråt. 

Syftet med denna behandlingsram kan sägas vara att erbjuda individen en trygg psykedelisk upplevelse, omgärdat av terapi för att öka möjligheten att bearbeta och omsätta eventuella insikter och känslomässiga genombrott i samband med doseringen på ett hjälpsamt sätt. 

PAT är den terapiform som beforskas mest i kliniska studier idag. Olika forskningsprotokoll har hittills erbjudit olika former för och omfattning av terapikomponenten i PAT.

Psykolytisk terapi

Psykolytisk terapi innebär användning av låga till måttliga doser av psykedeliska substanser och samtidig psykoterapi, för att underlätta den terapeutiska processen. 

Termen "psykolytisk" kommer från de grekiska orden psyke (sinne) och lysis (lossning eller upplösning), och termen syftar på den uppluckring av psykologiska försvar som kan uppstå under påverkan av psykedelika. 

Psykolytisk terapi var populär på 1950- och 1960-talen, framförallt i Europa då den sågs som ett verktyg för att fördjupa traditionell psykoterapi, särskilt i utforskandet av omedvetet material i psykoanalytiska miljöer.

Psykedelisk skademinimering

Psykedelisk skademinimering innebär metoder och strategier utformade för att minimera de potentiella riskerna och negativa effekterna av att använda psykedeliska substanser. 

Psykedelisk skademinimering syftar till att skapa säkrare miljöer för användare, oavsett om de befinner sig i terapeutiska, rekreationella- eller utforskande sammanhang.

Psykedelisk skademinimering kan innebära att t ex erbjuda relevant och evidensbaserad information om psykedelika, alternativt hänvisa personer till vederhäftiga källor om detsamma. Det kan också innebära att erbjuda stöd i att reflektera kring faktorer som ökar säkerheten i samband med användande av psykedeliska substanser i syfte att minimera risker för den som väljer att använda psykedeliska substanser. 

Skademinimeringsperspektivet utgår från en icke-dömande syn på substansbruk och hållningen att professionellt stöd och kunskap hos vårdgivare om psykedelika kan minska riskerna med bruket. 

Psykedelisk integration

Psykedelisk integration hänvisar till processen att förstå och införliva insikter, känslor eller upplevelser från en psykedelisk eller medvetandeförändrande upplevelse i ens dagliga liv. Detta kan göras på många olika sätt och kräver inte alltid samtal hos en professionell.

Eftersom psykedeliska upplevelser också vara utmanande, svåra att förstå eller  i värsta fall traumatiserande, kan psykedelisk integration hos en terapeut också vara ett sätt att få stöd att bearbeta dessa upplevelser på ett meningsfullt sätt. 

Psykedelisk integration i en terapeutisk kontext kan t ex innebära att skapa mening i relation till händelsen liksom att införliva hjälpsamma beteendeförändringar eller tankesätt efter händelsen.